Pyre bloggar

Pyre bloggar

Pyre (han) skriver det han känner för att skriva om, när han känner för att skriva om det!


Låt bli min mat!

TankarPosted by Stefan 2009-05-01 23:16
För nån vecka sedan var vi hos svärfar. Kom på den eminenta idén att göra marängsviss till efterrätt. Vi skickade svärfar till en närliggande butik för att köpa nödvändiga ingredienser. Glass, maränger och vispgrädde. Chokladsåsen skulle vi göra själva.

Efter ett tag kom han tillbaka och vi började med tillredningen. Jag har på sista tiden börjat att vispa grädden för hand, och slog upp densamma (grädden alltså) i en bunke, tig fram en visp och satte igång. Inget hände. Inget hände! Jag tittade på förpackningen. "Vispgrädde". Men inget hände. Jag tittade på förpackningen igen. "Vispgrädde 36%". Då gick det upp för mig. De sista fyra procenten gör alltså att grädden inte går att vispa. Eller?? Läste vidare i det finstilta på förpackningen. Högpastöriserad grädde, förtjockningsmedel (karragenan E407).

Jag började så smått att ta reda på vad karragenan är och vad det skulle vara bra för. Som en skänk från ovan lämnade svärfars fru precis tillbaka en bok om tillsatser som hon hade lånat, och jag började bläddra. Samma info hittade jag nyss på internet, bland annat i Rebecca's kitchen.

E407 Karragenan.
Stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel.
Framställs ur en viss sorts rödalg.
Används i t.ex. ost, kakor, milkshake och alkoholdrycker.

Kända biverkningar:

- Tarminflammation

- Svåra allergiska reaktioner
- Negativ påverkan på sjukdomar i immunsystemet
- Magsår
- Leverskador
- Försenad tillväxt
- Fosterskador
- Cancer


Toppen, eller hur? "Arla köket" tar alltså bort ynka fyra procent (4%!) av fettet i grädden och sätter till lite E407 för att stabilisera upp det hela. På köpet får vi inflammationer, allergi, försvagning av immunsystemet, magsår leverskador och cancer. Som om det inte räcker ger vi det också till våra barn, om det inte hel och hållet åstadkommer sådana skador på fostret att det missbildas eller dör.

Är det värt det?? Jag tycker inte det, och håller mig till riktigt smör, "tjockmjölk" och kravbröd eller hembakat. Låt min mat vara i fred!!!