Pyre bloggar

Pyre bloggar

Pyre (han) skriver det han känner för att skriva om, när han känner för att skriva om det!


Alvestaglass - naturlig och närproducerad?

TankarPosted by Stefan 2009-09-21 14:30

Den här bilden tog jag i en frysdisk senast jag var och handlade.

"Tillverkad av kärleksfulla händer med naturliga närproducerade råvaror."

Blåbärsgräddglass med hallonrippel. MUMS!

Visst låter det bra. Jag är övertygad om att många tar den och tror att den är bättre än andra glasspaket. Men vänta lite... Nu tar vi och tittar på innehållsförteckningen.

- Grädde.
- Mjölkråvara.
- Socker.
- Glykos.
- Cocosfett.
- Blåbär.

Så här långt är det väl inga större problem.

- Aromämne.
Jaha, varför då? Har man inte tillräckligt med blåbär i Alvestatrakten? Aromämne behöver inte vara specificerat. Men här har vi den första kemikalien.

- Citronsyra.

- Stabilisator fruktkärnmjöl.
Har e-nummer 410.
FUNKTION Stabiliserings- och förtjockningsmedel. FRAMSTÄLLNING Framställs ur fröna från Johannesbrödträdet (Ceratonia siliqua), vilket tillhör familjen ärt-/baljväxter.
KÄNDA HÄLSORISKER Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter.

- Stabilisator guarkärnmjöl.
Har e-nummer 412.
FUNKTION Stabiliserings- och förtjockningsmedel.
FRAMSTÄLLNING Framställs ur fröna från guarväxten Cyamopsis tetragonoloba, vilken tillhör familjen ärt-/baljväxter.
KÄNDA HÄLSORISKER Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter.

- Emulgeringsmedel mono- och diglycerider.
Har e-nummer 471.
FUNKTION Emulgeringsmedel.
FRAMSTÄLLNING Framställs av fetter och oljor eller av glycerol (E 422) och fettsyror (E 570). Både fetter och fettsyror kan komma från djur, t.ex. gris.

- Emulgeringsmedel karragenan.
Har e-nummer 407.
FUNKTION Stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel.
FRAMSTÄLLNING Framställs ur en viss sorts rödalg.
KÄNDA HÄLSORISKER Cancerframkallande i djurförsök. Nya studier väntas. man kan hitta följande biverkningar på nätet: Tarminflammation, Svåra allergiska reaktioner, Negativ påverkan på och sjukdomar i immunsystemet, Magsår, Leverskador, Försenad tillväxt, Fosterskador, Cancer. Men som sagt: Nya studier väntas, så tills vidare är det inte farligt!

- Emulgeringsmedel karboximetylcellulosa.
Har e-nummer 466.
FUNKTION Förtjocknings- och stabiliseringsmedel.
FRAMSTÄLLNING Framställs från cellulosa med hjälp av kemiska processer.

- Emulgeringsmedel natriumalginat.
Har e-nummer 401.
FUNKTION Förtjockningsmedel.
FRAMSTÄLLNING Salt av alginsyra (E 400, som framställs ur brunalger).

- Färgämne karmin.
Har e-nummer 120.
FUNKTION Färgämne som ger röd kulör.
FRAMSTÄLLNING Extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen.
KÄNDA HÄLSORISKER Kan orsaka allergiska reaktioner.

- Färgämne patentblått.
Har e-nummer 131.
FUNKTION Färgämne som ger blå kulör.
FRAMSTÄLLNING Syntetiskt framställt.
KÄNDA HÄLSORISKER Förbjudet i Australien och Nya Zeeland.


Lite repetition:
"Tillverkad av kärleksfulla händer med naturliga närproducerade råvaror."
Blåbärsgräddglass med hallonrippel.

1. Kärleksfulla händer som blandar i alla dessa tillsatser...
2. Naturliga närproducerade råvaror. Jaja... Det kanske är naturligt för den som kom på receptet att blanda i syntetiska ämnen och alger. Produveras de förresten i närheten av Alvesta? Tillverkas de ens i närområdet (som är 25 mil har jag för mig)?
3. Hallonrippel? jag hittade inga hallon alls i innehållsförteckningen. Då får det inte stå så! Det kan stå "rippel med smak av hallon", men inte hallonrippel.


Nä, det blir ingen Alvestaglass för mig eller min familj. Överväger istället en anmälan om falsk marknadsföring. Vore kul att höra kommentarer från någon på Alvetsaglass, eller Glasskungen Växjö AB som har köpt upp Alvestaglass. Men det lär man väl inte få någon...