Pyre bloggar

Pyre bloggar

Pyre (han) skriver det han känner för att skriva om, när han känner för att skriva om det!


Alvestaglass - del 3

TankarPosted by Stefan 2009-10-20 16:31
Nu har jag fått svar från Alvestaglass. Det visade sig att Dan på Alvestaglass/Glasskungen hittat till min blogg och lämnat en kommentar. Och när jag skickade mitt mail med frågor till honom fick jag svar efter drygt en timme!

Så här skrev han:

Svar på dina frågor..

Vi har en stark ambition att införskaffa våra råvaror från så nära producerande producenter som det är möjligt , trots att det fördyrar den färdiga produkten.

En innehållsförteckning skall innehålla alla ingående ingredienser i fallande skala med början med det som produkten innehåller mest av.

Grädden tillhandahålls av Emå-Mejeriet i Hultsfred som får sin mjölk från 4 gårdar runtomkring Hultsfred.

Mjölkråvaran kommer från Arla som för sin råvara levererad av bönder runt Jönköping.

Sockert är svenskt.

Glykos framställs av vete och tillverkas av Lantmännen strax utanför Växjö. Råvarorna kommer från bönder i Södra Sverige.

Cocosfett 100% . Framställs i skåne. Råvaror från fjärran land, tyvärr.

Blåbär 100%

Ovanstående betraktas som "råvaror".

Övriga ingredienser är just ingredienser och näms ibland som tillsatser.

Fruktkärn mjöl och guarkärnmjöl används i nästan all glass med få undantag. (jag hoppas att överkänsliga har vetskap om vad de kan inta eller ej, det är därför som vi anger ALLA ingredienser)

Hallonrippel; Rippelln köper vi färdig , och anger alla ingredienser i den därav så många just i denna. Färgämnen är bara i Rippeln.

Angående emulgerings medlet som används så har jag tagit reda på att det är 100% Vegetabilskt.

Jag hoppas att jag har kunnat besvara dina frågor !

För övrigt så har "vi" förvärvat Alvestaglass fabrik för mindre än 2 år sedan och flyttat den från Alvesta till Växjö. Har du vägarna förbi så är du välkommen för ett studie besök för att med egna ögon se vår småskaliga tillverkning som till stor del sker med handpåläggning..Slå mig i så fall en signal först !!!

Vi har också en ambition att ersätta alla "E nummer " klassade ingredienser mot andra naturliga ämnen . Men det är inte lätt , alla leverantörer vi vänder oss till som förser glassindustrin i Norden har inga lössningar.

Men vi testar olika vägar varje vecka. Nu har vi även KRAV certifierat oss och vi skall presentera ett antal recept inom kort som måste godkännas innan vi kör igång produktionen, de skall bara innehålla "naturliga" råvaror , Guarkärn-fruktkärnmjöl är dock godkända av ´KRAV , men vi försöker mot alla odds finna en ersättning....

Bifogar en kopia på etikett på mitt senaste provkörning, ,,,

Ps, Har fått igång alvestaglass mail nu! ! Tack för påtryckningen..."


Och här är den nya etiketten:
Ingredienser: Grädde, mjölkråvara, socker, glykos, cocosfett, äggula, vaniljstång, aromämne och lecitin.Bra jobbat Alvestaglass!!!