Pyre bloggar

Pyre bloggar

Pyre (han) skriver det han känner för att skriva om, när han känner för att skriva om det!


Fond "Du Chef"

TankarPosted by Stefan 2009-11-24 23:38

Nu ger jag mig ut bland de stora hajarna. Idag handlar det åter om mat och tillsatser. Och den här gången är det den stora svenska, välkända mattillverkare Knorr som får stå till svars.

I TV slår man på stora trumman (och har gjort ett tag) om en ny fond, "Fond Du Chef". Man basunerar också ut budskapet på den egna hemsidan:

"Upptäck smaken av en äkta fond

Med Knorr FOND "DU CHEF" får du en fyllig och smakrik fond, precis som om du själv hade gjort den.

- Inga tillsatta smakförstärkare
- Inga tillsatta konserveringsmedel
- Inga artificiella smakämnen

Fonderna finns i tre varianter: Vegetable, Beef and Chicken. Använd vår Smakguide för att få reda på vilken fond du bör använda till ditt nästa matlagningsmirakel."

Klickar man vidare på hemsidan kan man läsa att "Precis som med alla varianterna av FOND "DU CHEF" är grönsaksbuljongen tillverkad av naturliga ingredienser helt utan tillsatser."


Visst låter det bra? Men är det verkligen så bra som det låter. Jag är en kräsen konsument, och naturligtvis kastade jag mig över innehållsförteckningen när jag kom till butiken och fick syn på en fond "du chef":
Vatten, salt 21 %, grönsaker 14 % (morot, purjolök, röd paprika, rotselleri), vegetabiliskt fett, socker, vegetabilisk olja, jästextrakt, persilja, förtjockningsmedel (xantangummi, fruktkärnmjöl), kryddor, aromer (med bla lök, senapsfröolja), kryddextrakt, maltodextrin, karamelliserat socker.


Nu tar vi det sakta och en gång till:

...precis som om du själv hade gjort den.
- Inga tillsatta smakförstärkare
...tillverkad av naturliga ingredienser helt utan tillsatser.

Jästextrakt. Jästextraktet fyller samma funktion som natriumglutamaten (E621 - smakförstärkare) och innehåller också ofta glutamat som förstärker smaken på råvarorna. Läs mer hos Sydsvenskan.
Förtjockningsmedel fruktkärnmjöl. Framställs ur frön från Johannesbrödträdet. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter.
Aromer (med bla lök, senapsfröolja). Det står att de är äkta i beskrivningen på Knorrs hemsida, men det behöver inte redovisas i innehållsförteckningen om det är äkta eller syntetiska aromer. För säkerhets skull protesterar jag inte.


Det här med internet är rätt så kul. Om man söker efetr ett recept på buljong får man ca 70 700 träffar på google. Ett av dem är här:

Ta en 10-liters gryta och fyll med ben o senor o sånt (för köttbiljonj), blast från grönsaker. Täck med vatten och några pepparkorn, men var försiktig med kryddor o salt. Låt det koka sakta i 4 timmar. Sedan silar du allt så det bara blir en tunn vätska kvar. Reducera allt tills det är en liter kvar, det sköter sig själv medan du gör något annat!
Frys in allt som istärningar, det finns engångspåsar för isbitar! Buljongen skall vara kall, annars smälter påsen!


Alltså:
...precis som om du själv hade gjort den.
Nä, jag hade inte haft alla de ingredienserna. Jag hade nöjt mig med vatten, grönsaker och kanske några pepparkorn.

- Inga tillsatta smakförstärkare.
Jo, det är ju jästextrakt i!

...tillverkad av naturliga ingredienser helt utan tillsatser.
Hmmm, jästextrakt, xantangummi, fruktkärnmjöl, maltodextrin och de andra räknas faktiskt inte som tillsatser utan som ingredienser. Just maltodextrin kan man fundera över hur naturligt det är, eftersom det är en modifierad kolhydrat.


Nu skickar jag detta till Knorr för en kommentar, så får vi se om de är intresserade av att förklara hur de tänker. Hoppas inte på för mycket...