Pyre bloggar

Pyre bloggar

Pyre (han) skriver det han känner för att skriva om, när han känner för att skriva om det!


Vad menar de?

SpråkpolisenPosted by Stefan 2010-08-06 10:47
Nu är det dags att känga till någon igen. Utan att skriva den enskildes namn vill jag härmed framföra mina KRAFTIGASTE PROTESTER mot att det svenska folket och språket helt håller på att förfalla.

--------

Exempel 1, gårdagens lokaltidning Barometern i Kalmar:
På sidan 6 kan vi läsa om kortterminaler som inte kan läsa chips. Tio gånger! Det talas om chipsterminaler, kort med chips och chipsfunktioner. Men om man inte har chips? Går det lika bra med jordnötter?

Exempel 2, dagens lokaltidning Barometern i Kalmar:
På sidan 13 följer samma journalist upp gårdagens artikel med ytterligare några företag som kan eller inte kan hantera chips på kort. 5 gånger.

Men nu visar det sig att både chips och chip är godkända stavningar för det lilla kretskortet. Attans! Ofrånkomligen tycker jag att det låter bättre och är mer korrekt med "chip". Chips för mig avser små friterade potatisskivor eller pluralformen av "chip".
Så jag fortsätter att störa mig på stavingen "chips" och jag fortsätter att propagera för det som var korrekt när de små kretskorten kom: CHIP!

--------

Exempel 3, ord som betyder andra saker än man tror:
"Kan du komma hem och laga min data?"

Så här är det: DATA finns på ett lagringsmedia i en DATOR. Jag kan troligen komma hem till dig och titta om jag kan laga din DATOR, men jag kan troligen inte göra något åt din DATA.

Så här är det också: Din DATOR är den där burken där det (oftast) finns en CD/DVD-läsare och (kanske) en diskettstation. Alltså den där som du kopplar in alla sladdar till. Din HÅRDDISK finns inne i din DATOR och är inget men kan byta ut utan att skriva av höljet på lådan. Och slutligen har du din SKÄRM framför dig, så att du ser vad du gör med din DATOR.

--------

Exempel 4, ord som betyder andra saker än man tror:
"Jag ser på TV med en boxer"

Så här är det: Du ser på TV med en BOX. Boxer är ett företag som levererar TV-tjänster, liksom bla Viasat, Canal Digital och Comhem.

--------

Exempel 5, P3 nyheter:
Sedan P3 startade sina "egna" nyheter har det rasat så rejält att jag väljer andra kanaler för att få de senaste uppdateringarna. Man slänger sig med meningar som "I morgon kommer de meddela det och det". Vart tog det lilla "attet" vägen. "I morgon kommer de ATT meddela det och det" heter det faktiskt!

--------

Exempel 6, en restaurang någonstans utmed väg 25:
En stor skylt vid gatan meddelade att man hade

PASTA
SALLAD
inkl bröd och dricka
mellan 11-15

Eftersom vanligt (och ovanligt) folk numera inte vet när ett ord ska skrivas ihop eller isär längre så undrar jag ju naturligtvis om det är pasta och sallad (var för sig) eller pastasallad som erbjuds. Varför vet man inte om det ska skrivas ihop eller isär, frågade min fru som satt bredvid i bilen och var lika undrande som jag. Ja, varför?
Är det kanske så att man inte längre läser böcker och på så sätt inte ser de korrekta orden?
Är det så att mobiltelefonernas T9-funktion har ställt till det för folk eftersom de långa orden vanligen inte finns och man därför måste skriva de två delarna var för sig?
Är det helt enkelt så att man skiter i hur det ska vara?

Jag hörde i alla fall den sämsta förklaringen av en näringsidkare: "Det är för att man ska kunna läsa lättare, långa ord är så svåra att läsa."

Va? Hur blev det begripligare för att det står pasta sallad? Fortfarande vet jag inte om man avser pasta och sallad eller pastasallad, och jag hade ingen chans att stanna till och fråga eftersom vi hade husvagnen bakom bilen.

--------

Exempel 7, en restaurang någonstans utmed väg 25:
En stor skylt vid gatan meddelade att man hade

PASTA
SALLAD
inkl bröd och dricka
mellan 11-15

(Ja, det är samma exempel som 6...)

Vaddå mellan kl 11-15?
Läs det högt! "Mellan klockan 11 till 15". Så heter det ju inte, "mellan klockan 11 till 15".Det heter ju "mellan klockan 11 OCH 15" eller "från klockan 11 till 15". Möjligen bara "klockan 11 till 15 (kl 11-15). Men inte "mellan klockan 11 till 15".

--------


SKÄRPNING DÄR UTE!